ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 1966-1974 «Ναυτικός Όμιλος Κατερίνης (Ν.Ο.ΚΑΤ.)» Η περίοδος ίδρυσης και οργάνωσης του Ομίλου
Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από τη μετονομασία του «Σύνδεσμου Ερασιτεχνών Αλιέων Πιερίας (Σ.Ε.Α.Π.)» σε «Ναυτικό Όμιλο Κατερίνης (Ν.Ο.ΚΑΤ.)»,την οργάνωση του Ομίλου στα πρότυπα των ήδη υπαρχόντων ναυταθλητικών σωματείων της Ελλάδας, την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή μονίμων ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και την αγορά εξοπλισμού. Παράλληλα, ο Όμιλος συμμετέχει και διοργανώνει αγώνες με μεγάλη επιτυχία. Στο τέλος της περιόδου αυτής παρουσιάζονται σοβαρά οικονομικά προβλήματα που λύνονται με επιχορηγήσεις, συνδρομές και ενοικίαση χώρων του Ομίλου...
Ο «Ναυτικός Όμιλος Κατερίνης (Ν.Ο.ΚΑΤ.)» οργανώνεται με σκοπό την καλλιέργεια, διάδοση και ανάπτυξη των ναυτικών αθλημάτων. Ο Όμιλος νοικιάζει γραφεία και ξεκινάνε οι προσπάθειες για θεμελίωση νεώσοικου για την αποθήκευση και ασφάλεια του ναυταθλητικού εξοπλισμού και των σκαφών.Πολλοί είναι οι φορείς που βοηθούν τον Όμιλο στα πρώτα βήματά του τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο (Νομαρχία Πιερίας, Δήμος Κατερίνης, Κοινότητα Κορινού, Τοπική Επιτροπή Ε.Ο.Τ., Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, Γ.Γ.Α., Υπουργεία κ.α.).
Το 1967 (5 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου, 23 Μαρτίου 1967) παραλαμβάνονται τέσσερα (4) στρέμματα στην Παραλία Καλλιθέας με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας. Ξεκινάνε οι εργασίες οριοθέτησης και δεντροφύτευσης του χώρου και τοποθετούνται πινακίδες πληροφοριακές.Το Μάρτιο του ίδιου έτους γίνεται μέλος της Βασιλικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Ελλάδος-Β.Ι.Ο.Ε. (3 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου, 9 Μαρτίου 1967).
Την ίδια χρονιά παραλαμβάνονται και τα πρώτα σκάφη τύπου Optimistαπό τη Β.Ι.Ο.Ε. (7 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου, 18 Απριλίου 1967) ενώ συμμετέχει και στις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας (20-30 Ιουνίου 1967) στην Παραλία Κατερίνης με σκοπό την προβολή του Ομίλου και την αποκόμιση εσόδων για τις ανάγκες του Ομίλου (10 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου, 18 Μαίου 1967). Παράλληλα, ξεκινάνε οι προσπάθειες για την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων και διαφόρων άλλων βοηθητικών χώρων (νέος νεώσοικος, ράμπες για τη μεταφορά σκαφών κ.α.). Οργανώνονται τα ναυταθλητικά αγωνίσματα με πρώτα την ιστιοπλοία και την κωπηλασία. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ο Όμιλος αποφασίζει να πλουτίσει τα γραφεία του με βιβλία αθλητικού περιεχομένου. Το Σεπτέμβριο του 1967 ο «Ναυτικός Όμιλος Κατερίνης (Ν.Ο.ΚΑΤ.)» γίνεται μέλος της Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ. Συμμετέχει σε αθλητικούς αγώνες που πραγματοποιούνται σε διάφορους νομούς (κυρίως στη Θεσσαλονίκη) ενώ διοργανώνει και ο ίδιος πετυχημένες αθλητικές συναντήσεις. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στην ομοιόμορφη εμφάνιση των αθλητών του Ομίλου. Έτσι, καθιερώθηκε η μπλε φανέλα «χρώματος βαθέος κυανού, φέρουσα στο στήθος τα αρχικά Ν.Ο.ΚΑΤ. και στην ωμοπλάτη το γράμμα Κ» και το λευκό παντελονάκι (28 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου, 16 Απριλίου 1968).
Ο «Ναυτικός Όμιλος Κατερίνης (Ν.Ο.ΚΑΤ.)», παράλληλα με την καθαρά αθλητική του δραστηριότητα, βοηθούσε και διάφορους αθλητές οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Έτσι, αναφέρεται το 1968 (28 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου, 16 Απριλίου 1968) η χορήγηση βοήθειας σε αθλήτρια του Ομίλου που έπαθε «κάταγμα μηρού αθλούμενη» (αντίστοιχη περίπτωση έχουμε και το 2001, 7 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου, 16 Ιουλίου 2001).Επιπλέον, ο Όμιλος προχωρά και στην πρόσληψη φύλακα για τις εγκαταστάσεις του. Μάλιστα αποφασίζει να εκπαιδευθεί ο φύλακας σε ναυπηγεία ώστε να αναλάβει και την επισκευή των αθλητικών λεμβών (27 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου, 21 Μαρτίου 1968).
Ο Όμιλος σε όλη τη διάρκεια του 1968 συμμετέχει σε αγώνες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Καστοριά, Βόλος, Κέρκυρα, Ιωάννινα), διοργανώνει αγώνες στην Παραλία της Κατερίνης, προχωρά σε αγορά σκαφών και συνεχίζει τις προσπάθειές του για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του και τη συμπλήρωση του εξοπλισμού του. Στα πλαίσια της συνεργασίας του με διάφορους φορείς ο «Ναυτικός Όμιλος Κατερίνης (Ν.Ο.ΚΑΤ.)» συνεργάζεται και με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Περιφερειακή Εφορεία Πιερίας). Την ίδια χρονιά αποφασίζεται οι ετήσιοι αγώνες ερασιτεχνικής αλιείας να τελούνται εις μνήμη Γρηγορίου Βακλαβά, ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Σύνδεσμου Ερασιτεχνών Αλιέων Πιερίας (Σ.Ε.Α.Π.)» (41 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου, 1 Νοεμβρίου 1968).
Το Μάρτιο του 1969 (10 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου,24 Μαρτίου 1969) αποφασίζεται η ονομασία των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ομίλου σε «Ναυταθλητικό Κέντρο Κωνσταντίνος Ασλανίδης», «εις αναγνώρισιν των πολλαπλών υπηρεσιών αις προσέφερε ο Γενικός Γραμματεύς Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Ασλανίδης προς του Ομίλου μας».Το Σεπτέμβριο του 1970 παραιτείται ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Κολλάρος Ελευθέριος και χρέη προέδρου ασκεί ο αντιπρόεδρος κ. Γναρδέλλης Δημήτριος. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει «όπως κηρύξη επίτιμον Πρόεδρο τον κ. Κολλάρο Ελευθέριο διά τας πολυπλεύρους προσφερθείσας υπηρεσίας προς τον Ν.Ο.Κ.» (47 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου, 14 Σεπτεμβρίου 1970).Τον Αύγουστο του 1971 (17 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου, 9 Αυγούστου 1971) αποφασίζεται και πραγματοποιείται η τέλεση (15 Αυγούστου 1971) των εγκαινίων των εγκαταστάσεων του «Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης (Ν.Ο.ΚΑΤ.)».
Από τις αρχές του 1973 παρατηρούνται οικονομικές δυσκολίες για το «Ναυτικό Όμιλο Κατερίνης (Ν.Ο.ΚΑΤ.)» και γι’ αυτό προχωρά σε ενοικίαση του εστιατορίου, του μπαρ και της κουζίνας των εγκαταστάσεων του. Ο Όμιλος ενισχύεται στις προσπάθειές του και από άλλους δήμους πλην αυτού της Κατερίνης, όπως του Αιγινίου (10 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου, 22 Ιουνίου 1974).Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του ο Όμιλος συμμετείχε στην οργάνωση των εκδηλώσεων του εορτασμού των Θεοφανείων, οι οποίες και πραγματοποιούνταν μπροστά στις εγκαταστάσεις του (13 Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου, 30 Δεκεμβρίου 1974).Πολλές φορές παρουσιάστηκαν προβλήματα με τους εκμισθωτές των εγκαταστάσεων του Ομίλου (συντήρηση εγκαταστάσεων, συμπεριφορά υπαλλήλων κ.α.). Το Διοικητικό Συμβούλιο σε κάθε περίπτωση έδινε άμεση λύση πάντα με γνώμονα το συμφέρον του Ομίλου.